Закупівля обладнання для шкіл та дитячих садків через ProZorro
Що таке «Нове шкільне харчування»
Соціальний проект стартував ще 2020 року під кураторством Олени Зеленської. Меню склав Євген Клопотенко. Глобальна мета проекту – змінити харчові навички українських сімей. Нині вирішується завдання переформатування шкільного харчування. У новому меню зменшено кількості солі та цукру, немає сосисок та ковбас, менше випічки. Акцент зроблено на страви з круп, м'яса, свіжих овочів та фруктів.
Серед 160 позицій меню є салати, оновлені рецепти звичних страв, українська кухня (полтавський борщ, банош, львівський сирник), а також страви грузинської та європейської кухні (наприклад, чахохбілі з куркою, ньоки, паелья).
Проєкт шкільного харчування на практиці
Нові рецепти не тільки цікавіші, а й корисніші за звичне шкільне та дитсадкове меню. Вони схвалені Держпродспоживслужбою та МОЗ. Але у реалізації проект зіштовхнувся із такими перешкодами:
- багато дітей привчені до нездорової їжі та страви з меншим вмістом солі та цукру їм не подобаються;
- працівникам їдалень доводиться переучуватися готувати по-новому;
- у багатьох школах та дитячих садках просто немає відповідного обладнання.
Якщо перші дві проблеми вирішаться самі з часом, то питання з обладнанням – ключове. Для правильного приготування багатьох страв потрібні сучасні пароконвектомати, шафи для смаження, плити.
Як замінити старе обладнання у їдальні на нове
Кожна школа може поставити тендер на майданчику ProZorro. Дуже важливо не просто все старе замінити на нове, а знайти правильні альтернативи обладнання, що використовується. Так, наприклад, замість нейтрального обладнання з м'якого алюмінію потрібно замовити меблі з якісної харчової нержавіючої сталі марки AISI 304. У той же час зараз не просто знайти аналоги універсальним кухонним машинам (УКМ), якими кухарі в їдальнях користуються вже кілька десятків років. Але їм на заміну можна замовити білоруські машинки МПР із набором дисків. Вони виконують функції протирання та овочерізка, допомагають робити пюре, працюють із вареними, сирими овочами.
Яке ще обладнання можна купити для сучасної шкільної їдальні:
- Плити електричні українського виробника з духовкою та без, на 2, 4 обо 6 конфорок.
- Індукційні плити, які забезпечують швидке нагрівання продукту та економлять електроенергію..
- Жарочні шафи.
- Конвекційні пічі Unox для правильної та смачної випічки.
- Пароконвектомати Unox для приготування овочів на пару, парових котлет, великої кількості печених та тушкованих страв.
- Сковороду українського виробництва на 30 или 70 літрів.
Сучасне обладнання не тільки допомагає швидше та якісніше приготувати їжу для дітей. Воно зручніше у використанні, безпечніше своїх попередників, до нього легко адаптуватися.
Компанія «Академія кухні» бере участь у тендерах на закупівлю обладнання для їдалень у школах та дитячих садках. Ми постачаємо як технологічне, так і нейтральне обладнання, здійснюємо підключення та сервісне обслуговування.
- Ножі для м'ясорубок – якими вони бувають: повний гайдЩоб ефективно використовувати професійні м'ясорубки, важливо розбиратися в її функціональній частині – ріжучому механізмі. Компанія Академія Кухні пропонує широкий асортимент такого обладнання – понад 70 моделей. Також ми реалізуємо ножі для м'ясорубок – на сайті представлено понад 30 товарів цієї категорії. Для полегшення вибору і коректної подальшої експлуатації пропонуємо ознайомитися з детальним гайдом.Повна версія статті
- Як підготувати дека до випічкиЯкість випічки залежить від багатьох факторів: дотримання технологій, якість обладнання, досвід кондитера, свіжість продуктів. Не останнє місце в цьому переліку посідають дека. Важлива не тільки їхня якість, а й правильна підготовка до використання. Про тонкощі застосування листів далі в огляді.Повна версія статті